+36-70/229-4997

Az időszakos felülvizsgálat fontosságáról

A mai világban természetesnek vesszük az elektromos berendezések – mosó- és mosogatógép, mikrohullámú sütő stb. – meglétét. Csak akkor vesszük észre, mennyire elengedhetetlenül járulnak hozzá a mindennapi életünkhöz, mikor nem működnek. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a készülék elromlott, de előfordul, hogy máshol keresendő a hiba.

Az elektromos hálózat egy olyan része az épületnek, amely nincsen szem előtt, ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. A laikusok számára úgy tűnhet, a falban lévő vezeték védve van a külső hatások ellen, ezért nem sérülhet meg, vagyis el sem romolhat. Nem olyan, mint a tető, amelyet megrongálhat a szél, vagy a homlokzat, amelyben látványos kárt tesz egy hirtelen jött jégeső.

Egy korszerű vezetékrendszer jó néhány éven át kiszolgálja az ingatlanban élők igényeit, azonban egy régebben épült otthonban egy új villamos berendezés csatlakoztatása nem várt eredményekkel járhat. A régi vezeték, kötés (gyakran túlbiztosítva) nem bírja el a megnövekedett terhelést, és ez a kisebb hibától akár egy lakástűzig is vezethet.

De pontosan mi is történhet egy elhanyagolt elektromos hálózat esetén?

Jó esetben egy helyesen méretezett kismegszakító vagy olvadó biztosító megvédi otthonunkat, berendezéseinket azzal, hogy megszakítja az adott szakasz villamos ellátását. Rosszabb esetben a vezeték először elkezd melegedni, szigetelése megolvad, összeég, esetleg fény- és hangjelenség kíséretében zárlatot okoz. A zárlat általában kioldja a védelmi szervet, amennyiben nem, a forró vezeték, kötés meggyújthatja a környezetében lévő éghető anyagból készült tárgyakat, ezzel komoly károkat okozhat, és akár tragédiához is vezethet.

Munkám során gyakran találkozok olyan otthonokkal, ahol az elektromos hálózat állapota meglehetősen elhanyagolt. Karbantartást láthatóan nem végeztek az ingatlanon, vagy ha mégis, az nem hozta meg a kívánt eredményt. A krach jellemzően akkor üt be, mikor a legkevésbé számítunk rá. A bajt jobb megelőzni, mint utólag bánkódni miatta. Ez a pénztárcánknak is kedvezőbb megoldás.

Amennyiben úgy érzi, ideje lenne átvizsgáltatnia otthona elektromos hálózatát, kérem, vegye fel velem a kapcsolatot az oldalon megadott elérhetőségek egyikén.

Írta: Varga Levente. Minden jog fenntartva.

Vissza a főoldalra.

Mi a véleménye a következő cégről: Varga Levente András E.V.? Ossza meg véleményét a Cylexen!

Mennyire volt hasznos a cikk?

A szavazáshoz kattintson a csillagokra.

Szavazatok állása: 5 / 5. 7