+36-70/229-4997

Lerántom a leplet a spórolási tippekről!

Mi az igazság: valóban lehet spórolni az árammal? És ha igen, mennyi az annyi?

Az interneten, magazinokban rengetegszer lehet olvasni „hasznos” spórolási tippekről. Ilyenek például: húzzuk ki a TV-t, DVD lejátszót, médiaeszközöket a konnektorból, vásároljunk energiatakarékos berendezéseket, cseréljük le a hagyományos izzót LED fényforrásra. De vajon tényleg meg lehet takarítani pénzt ezekkel a praktikákkal?

Húzzuk ki a berendezéseket a konnektorból!

Valóban igaz, hogy ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy egy berendezés 0 W-ot fogyasszon, azonban erre minden használat előtt és után oda kell figyelni, összességében több kényelmetlenséget okoz, mint amennyi hasznot hoz. Egy korszerű TV készenléti fogyasztása csupán 0,5 W, ez éves szinten kb. 200 Ft-ot jelent. Mindenki döntse el maga, hogy ezért az összegért érdemes-e „szenvednie”.

Többet lehet spórolni, ha megtaláljuk az energiatakarékosabb megoldásokat. Egy korszerű TV esetében már nincs szükség set-top box használatára – ugyanis a CI (+) foglalat helyettesíti –, amivel megspórolhatjuk a box fogyasztását, mindamellett, hogy ezentúl kettő helyett egy távirányítót használhatunk.

Kíváncsi voltam, hogy valójában mekkora fogyasztás mérhető bizonyos készülékeknél kikapcsolt állapotban, ezért digitális multiméterrel elvégeztem néhány mérést.

Készülék Készenléti áramfelvétel Készenléti teljesítmény A készenléti fogyasztás költsége (jelenlegi áron)
Set-top box 0,06-0,08 A 15-20 W 0,75 Ft/óra
Telefontöltő (5 évnél régebbi) nem mérhető nem mérhető
Monitor (5 évnél régebbi) nem mérhető nem mérhető
Számítógép (10 évnél régebbi tápegység) nem mérhető nem mérhető
Microtik AP 0,01 A 2,3 W 0,086 Ft/óra
Modem 0,05 A 11,5 W 0,43 Ft/óra
Erősítő (házimozi) nem mérhető nem mérhető
Nyomtató (hálózati lézer) 0,06 A 13,8 W 0,52 Ft/óra

(A nem mérhető azt jelenti, hogy egy átlagos, a munkám során használt multiméter, amelynek a legkisebb mérhető áramerőssége 0,01 A, nem mutatott értéket a teszt során.)

A fenti táblázatból látszik, hogy az egyes készülékek mennyi áramot vesznek fel kikapcsolt állapotban. A legtöbb eszköz minimálisan fogyaszt, vagy olyan keveset, hogy az nem is mérhető. A régi, forgótárcsás villanyórák ezektől a minimális fogyasztásoktól nem képesek elindulni, vagyis nyugodtan hagyhatjuk bedugva ezeket a készülékeket, nem fogunk emiatt nagyobb villanyszámlát kapni a hó végén.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a készenléti fogyasztások összeadódhatnak, így mérhetővé vállhatnak. Ezen kívül amellett sem mehetünk el, hogy a mérők cseréje folyamatban van modernebb változatra, amely már képes 0,01 A-t is mérni, ez 2,3 W.

Azokat a készülékeket, amelyek kikapcsolt állapotban „búgnak”, érdemes lehet kihúzni a konnektorból, mivel ezekben általában hagyományos transzformátor található, mely üresjárásban is fogyaszt áramot. Ilyenek például a régebbi erősítők, rádiók.

Vásároljunk energiatakarékos berendezéseket!

Ezt a tanácsot általában a háztartási nagygépekkel kapcsolatban kapjuk. De valójában tényleg megéri a régebbi készülékeket csak a fogyasztásuk miatt lecserélni?

Kíváncsi voltam, mit tapasztalok, ha összehasonlítom az otthoni nagygépek és készülékek gyártó által közölt napi fogyasztását, amelyet az alábbi táblázatban foglalok össze.

Készülék Régebbi típus fogyasztása Újabb típus fogyasztása
Hűtő ~2 kWh 0,7 kWh
TV 0,8 kWh 0,26 kWh
Mosógép 1,14 kWh 0,35 kWh
Sütő 0,83 kWh 0,69 kWh
Mosogatógép 0,79 kWh 0,55 kWh

Legnagyobb eltérés a hűtő és a mosógép esetén látható, de egy régebbi TV készülék is jóval többet fogyaszt, mint egy újabb. De vajon érdemes emiatt őket lecserélni?

A hűtő esetében a napi fogyasztás költsége a régi és az új készülék között 48 Ft, a mosógépnél 29,81 Ft, míg a TV esetében 20,37 Ft. Vagyis éves szinten az előbbi sorrend szerint 17 520 Ft, 10 881 Ft és 7435 Ft, amit megspórolhatunk – vagyis jóval kevesebbet, mint amennyibe egy új készülék kerül. Egy új hűtő és mosógép nagyjából 10 év alatt, míg egy TV 20 év alatt hozná be az árát.

A fentiekből látszik, csak a fogyasztás miatt nem érdemes lecserélni a háztartási gépeket, ajánlom, várják meg inkább, míg használhatatlanná válnak, és mindenképpen újat kell venni helyettük.

Cseréljük le a hagyományos izzót LED fényforrásra!

Szintén visszatérő jótanács a spórolási tippek között, hogy a régi, hagyományos izzóinkat cseréljük le új, modern LED fényforrásra. De valójában megtérül-e ez a befektetés? Számoljuk ki együtt, mennyi a két fényforrás fogyasztása, és hogy mennyi idő alatt térül meg a LEDbe fektetett pénzünk!

Egy 60 Wattos, normál izzó jelenlegi bolti ára 100 és 200 Ft között mozog, míg egy 9-10 Wattos LEDet 500 Ft alatt nem vásárolhatunk meg – ami ennél olcsóbb, az nem is ér semmit. A hagyományos izzók élettartama 1000 óra, míg egy LED fényforrásé típustól függőn 10000 és 30000 óra közötti számokkal találkozunk.

Az izzó 60 kWh-t tud elfogyasztani az élettartama alatt, üzemeltetése 1000 óra időtartamra 200 Ft (az izzó ára) meg 60*40 Ft (az áram ára), összesen 2600 Ft. 9-10 W-os LEDnél (15000 órás élettartamot és 900 Ft-os bekerülési összeget feltételezve) a következőképpen alakul a számítás: 1000 óra használatra a fényforrás ára 60 Ft, az áramfogyasztása 10*40 Ft, azaz összesen 460 Ft.

Konklúzió: ezt a tanácsot érdemes megfogadni, hiszen a LED – ha a fényforrás hozza a gyártó által ígért élettartamot – az első 1000 órában spórol nekünk. Nyáron egyébként a LEDekkel kétszeresen is spórolhatunk, mert 4*50 W-os halogén izzós spot lámpa közel 200 W-nyi teljesítménnyel fűti a szobánkat, míg a LED kb. csak 40 W-tal, ennyivel is lesz a szobánk meleg. Egy átlagos, 3,5 kW-os névleges hűtőteljesítményű klíma hűtési teljesítményének egy ilyen hagyományos izzókkal rendelkező lámpa akár az 5%-át is kiteheti.

Írta: Varga Levente. Minden jog fenntartva.

Mi a véleménye a következő cégről: Varga Levente András E.V.? Ossza meg véleményét a Cylexen!

Vissza a főoldalra.Mennyire volt hasznos a cikk?

A szavazáshoz kattintson a csillagokra.

Szavazatok állása: 5 / 5. 1