+36-70/229-4997

Menethengerlő javítás

Villanyszerelés mellett gyakran vállalkozom szakmámon kívül eső feladatokra. Nemrég vásároltam egy felújításra szoruló menethengerlő berendezést a műhelyembe, ennek a története következik.

A menethengerlő kezelőpanelje

Az előző tulajdonos sajnos nem bánt vele kesztyűs kézzel. A vezérlőpanel elején található időzítő reléket tönkretette, ezzel a gép kvázi használhatatlanná vált. Így nem hagyhattam, mindenképpen meg kellett javítani ahhoz, hogy újra üzemképes legyen.

A javítás nehézségét az adta, hogy a reléket az NDK-ban gyártották, mára használtan is beszerezhetetlenek. Dokumentációt nem sikerült fellelnem sem a menethengerlőhöz, sem a relékhez. További nehezítést jelentett az egyedi külső méret és a 127 V-os vezérlőfeszültség.

A régi, használhatatlan relé

A gép javításának első lépése a kapcsolás megismerése volt, ehhez alaposan át kellett tanulmányoznom a menethengerlő vezérlőpaneljét. Ezután jöhetett az új relék kiválasztása, beépítése. A választásom egy multifunkciós típusra esett, kedvező ára, illetve széles bemenő feszültség tartománya (24-240 V AC/DC) miatt.

Ahhoz, hogy a reléket beszerelhessem – a fent említett egyedi méret miatt –, készítenem kellett egy beépítő keretet. Először fűrésszel durván méretre vágtam az 5 mm-es acéllemezeket, majd marógépen belemartam a nyílásokat, végül „kiegyenesítettem” a széleket. Miután a keret ilyen módon elkészült, a relék beszerelése szinte gyerekjáték volt.

Az új relé a keretében

Az első bekapcsoláskor beállítottam a reléket, azaz a működési módot és az időzítési tartományt. Majd jöhetett az éles próba. A menethengerlő az elvártaknak megfelelően működött, most már újra használható, termelésre kész.

Írta: Varga Levente. Minden jog fenntartva.

Mi a véleménye a következő cégről: Varga Levente András E.V.? Ossza meg véleményét a Cylexen!

Vissza a főoldalra.

Mennyire volt hasznos a cikk?

A szavazáshoz kattintson a csillagokra.

Szavazatok állása: 5 / 5. 2